Van Geur en reuk naar geurkaars

Gebruik je de geurkaars voor het licht, of juist voor haar heerlijke geur? Wij vinden het allebei een goed idee. Net zoals de uitvinding van de kaars al in de tijd van de Egyptenaren, zo’n 3500 jaar geleden, licht in de duisternis betekende . Ook in de tijd van de Etrusken en Romeinen was er al sprake van kaarsen van was of vet.

Geuren speelden toen ook al een rol. Door de hygiëne in die tijd, rook het niet overal even prettig. Kruiden en specerijen konden, al dan niet door ze aan te steken, helpen een prettige geur te verspreiden in een ruimte. Hoe rijker je was, hoe lekkerder het in je omgeving rook.

In de bijbel lezen we al hoe bijzonder bijvoorbeeld mirre en wierook waren. De koningen namen het mee als kraamcadeau voor Jezus. Het was net zo waardevol als goud, een van de andere cadeaus.

Ook in de Middeleeuwen waren religie en geuren nauw met elkaar verbonden. Geur was iets ongrijpbaars en men ging zelfs zover dat geur de taal van God zou zijn. Weet dat tandpasta er nog niet was en je adem gezien werd als uiting van je ziel, een zoete, frisse adem was zo voor veel mensen een wonder en je werd als heilig gezien wanneer je een zoete adem had.

Geuren waren zo belangrijk dat ze ook werden gebruikt als offer. Om een heerlijke geurende rook naar de goden te sturen werden kruiden en takken verbrand. ‘Geur door rook’, oftewel par fumum. Daar komt het woord parfum vandaan. En we hebben het woord in het Nederlands van de Fransen geleend.

In de 19e eeuw werd het mogelijk om geuren uit de natuur na te maken in een laboratorium en werden er nieuwe geuren gecreëerd. Na die tijd werden er steeds meer geuren ontwikkeld en werd er steeds meer met bloemsoorten gewerkt. Geuren konden ook steeds beter worden verwerkt door andere materialen en in was. Zo ontstaan ook de geurkaarsen.

De geur blijft belangrijk in hoe wij ons voelen. Een bepaalde geur, zorgt voor een sfeer. De geurkaarsen zorgen met hun mooie licht voor sfeer en de heerlijke geur versterkt deze ook nog.

 

Hoe gebruikt u de Rodeji geurkaars?

Om optimaal van uw Rodeji kaars te kunnen genieten raden we u aan de volgende gebruiksvoorschriften goed te lezen!

Het branden van de Rodeji kaars: De Rodeji kaars is een hoge kwaliteit geurkaars, wij raden u aan om deze via specifieke richtlijnen te branden. Iedere keer dat u de kaars brandt, is het belangrijk om te wachten tot het oppervlak volledig gesmolten is voordat u de kaars dooft. Dat voorkomt de kuiltjes in de was die niet esthetisch zijn en het branden vermoeilijken. De eerste keer dat u uw kaars brandt zal altijd langer zijn dan de daaropvolgende keren. Houd rekening met de tijd die het kost om de eerste laag was in zijn geheel vloeibaar te laten worden. De kaars heeft hiervoor ongeveer 3 tot 4 uur nodig. Het is verstandig de kaars binnen een uur nadat het oppervlakte van de was volledig gesmolten is te doven. U verlengt hierdoor de gebruiksduur omdat de was in vloeibare vorm sneller verdampt. Zorg ervoor dat de kaars niet op de tocht staat, dit heeft tot gevolg dat de vlam kan gaan flikkeren en zwarte walmen geeft. Pas ook goed op dat u de laatste centimeter was niet laat branden, omdat een vlam die tegen het glas brandt het glas kan laten barsten.

Hoe onderhoudt u de Rodeji kaars?

Het is belangrijk om uw kaars te onderhouden als hij eenmaal gebrand heeft. Bewaar deze bijgeleverde informatie dan ook goed of lees het terug op onze website. Om roetvorming tijdens het branden te voorkomen, dient u de lontjes regelmatig af te knippen tot een lengte van 0.6 centimeter en de binnenkant van het glas af te nemen met vochtige doek zonder alcohol! Verplaats elke keer na afloop van het branden de lontjes naar het midden, indien dit nodig is.
Let op dat u uw kaars niet zonder toezicht laat branden, en het niet blootstelt aan warmtebronnen of luchtstromingen. Plaats de kaars ook vrij van losstaande objecten.

error: Content is protected !!